Tietoisen juomisen ja alkoholin vähentämisen hyödyt

Päivitetty: 18. elo 2020

Sober curious -kokeilu on oivallinen lähestymistapa, kun et halua ajatella alkoholista kaikki-tai-ei-mitään -tyylillä, mutta haluat kuitenkin edistää hyvinvointiasi vähentämällä alkoholia. Olipa syy tietoiseen vähentämiseen tai lopettamiseen mikä tahansa, jokaisen sober curious -matka on omanlaisensa.

Sober curious -ilmiöön liittyy alkoholin tietoinen nauttiminen ja kulutuksen vähentäminen omien halujen ja tarpeiden mukaan. Oletko koskaan miettinyt, miten alkoholi tuntuu kuuluvan niin moneen tilaisuuteen ikään kuin automaattisesti? Tai sitä, miten paljon alkoholia oikeasti kuluu kerralla, koska juomme sitä niin autopilotilla? Oletko yhdistänyt väsymyksen ja tukalan olon alkoholin aiheuttamaksi?


Tietoinen juominen on suhtautuminen ja taito, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota omaan alkoholin kulutukseen ja tulla tietoiseksi sen käytöstä. Taitoa voi harjoittaa esimerkiksi kysymällä itseltään miksi juon, nautinko tästä, miltä tuntuu, jos otan vielä lisää tai voisinko vain olla juomatta. Kun eteen tulee tilaisuuksia, joissa alkoholia on todennäköisesti tarjolla, suunnittele jo valmiiksi aiotko nauttia alkoholia ja jos nautit, niin harjoita samalla tietoisen juomisen taitoa. Rajojen asettaminen ei kieli alkoholiongelmasta, vaan siitä, että tiedostat mikä määrä on itsellesi sopiva.

Mitä hyötyä tietoisesta juomisesta ja alkoholin vähentämisestä sitten on?


Tietoisen juomisen taidolla pyritään siihen, että tiedostaa omaan alkoholin juomiseen liittyvät valinnat, syyt ja seuraukset. Tämä johtaa todennäköisimmin siihen, että alkoholin kulutus vähenee. Vähentämisellä puolestaan on useita positiivisia vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.


Ilman alkoholia nukut paremmin ja unirytmisi on tasaisempi. Ahdistuneisuus saattaa tuntua hetkellisesti helpottavan viinilasillisen jälkeen, mutta alkoholi on ahdistukselle sama asia kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Alkoholin vähentäminen saattaa näkyä myös ulkoisesti, sillä liiallinen juominen aiheuttaa usein punoitusta ja turvotusta. Humalassa juomisen kontrollointi heikkenee ja samalla myös mahdollisesti syömisen, mikäli ruokaa on tarjolla. Riippuen omista kulutustottumuksista, alkoholiin voi mennä myös älyttömän paljon rahaa. Kuinka moni on sunnuntaina katsonut kauhuissaan pankkitiliään? .

Kuohuviini kruunaa juhlapäivän ja lasillinen viiniä tuo luksusta arkeen. Cocktail maistuu terassikauden kunniaksi ja saunan jälkeen maistuu jääkylmä huurteinen. Nämä saattavat olla niitä arjen ja elämän pieniä hyviä hetkiä ja nautintoja, mikä on ihan tavallista.


Jokainen voi kuitenkin itse miettiä omia tottumuksia ja hieman kyseenalaistaa niitä, mikäli keksii arjessa jokaiselle asialle syyn nostaa maljan. Arjessa, ja elämässä yleensäkin, voi olla juhlaa myös ilman alkoholia. Tietoisen juomisen avulla saatat oppia nauttimaan vähemmästä määrästä alkoholia ja huomaamaan, onko sillä vaikutusta elämänlaatuusi positiivisessa mielessä.


Ota @sobergirlssuomi seurantaan Instagramissa.


#SoberCurious #MindfulDrinking #TietoinenJuominen

0 kommenttia

1/1
© Sober Girls Suomi. 2020. Finland.