Mikä on sober curious -ilmiö ja miksi sen suosio on kasvussa?

Päivitetty: kolme päivää sitten

Ihmiset edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia erilaisten wellness-trendien ja -ilmiöiden innoittamana. Hyvä, merkityksellinen elämä koostuu fyysisestä, sosiaalisesta, henkisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Nyt trendaava sober curious -ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan ja tiedostamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia.

Suomalaisessa juomakulttuurissa alkoholi kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Humalahakuisuutta ei häpeillä, yksin kotona juomisellekin on oma terminsä, kalsarikännit. Toinen juo viiniä työpäivän jälkeen rentoutuaakseen ja toinen juo viikonloppuna nollatakseen. Alkoholi tuntuu tuovan ihmisiä yhteen ja se lisää sosaalisuutta.


Vaikka alkoholi kruunaa juhlan ja nostattaa erilaisten hetkien tunnelmaa, se on myös yksi eniten riippuvuutta aiheuttavista aineista maailmassa huumeiden joukossa. Alkoholismi ei suinkaan ole ainoa alkoholin aiheuttama ongelma, vaan yhtälailla sen liiallinen käyttö ja humalahakuinen juominen ovat terveydelle riskitekijöitä, aiheuttaen fyysisiä ja psyykkisiä haittoja. Arkitissuttelun tai yhden kostean illan jälkeen podetaan krapulaa ja darra-ahdistusta, ehkä tiedostamattakin miten haitallisia oireet voivat olla.


Juomisesta ajatellaan monesti hyvin mustavalkoisesti. Jos juot, olet joko kohtuukäyttäjä ja käytät alkoholia satunnaisesti maltilla. Tai sitten olet alkoholista riippuvainen henkilö eli alkoholisti. Näiden ääripäiden väliin kuitenkin mahtuu laaja kirjo erilaisia alkoholinkäyttäjiä omine tottumuksineen. Harmaalla alueella on niin riskikäyttäjiä kuin kohtuullisesti juovia, jotka saattavat tiedostavat, että alkoholi aiheuttaa joitain haittoja elämässä, esimerkiksi masentuneisuutta, yleistä motivaation puutetta, väsymystä, epäsäännöllistä unirytmiä, huonoa unenlaatua tai ahdistuneisuutta.


Ihmisiä, jotka ovat tietoisesti lopettaneet juomisen omasta päätöksestä syystä tai toisesta, on varmasti ollut aina. Alkoholin juominen vähenee nuorilla sukupolvilla, mutta raittius ei välttämättä ole vain wellness-trendi. Ihmiset puhuvat nykyään aiheesta avoimemmin myös somessa ja näyttävät, että elämä on hauskaa ilman viinaakin, mikä voi johtaa muitakin kokeilemeen raittiutta uteliaisuudesta. Omaehtoisen raittiuden stigmaa voi yrittää rikkoa juurikin avaamalla asiaa sober curious -ilmiön avulla, "kokeilin raittiutta uteliaisuudesta."

Sober curious -käsitteen on kehittänyt kirjailija Ruby Warrington. Käsitteellä pyritään kuvaamaan oman alkoholin kulutuksen kyseenalaistamista ja vähentämistä omasta tahdosta, usein terveyssyistä. Sober curious -ilmiötä voidaan pitää lähestymistapana, kokeiluna tai mentaliteettina suhtautua raittiuteen uteliaasti. Käsitteellä halutaan erottaa omasta tahdosta tapahtuva päätös vähentää alkoholinkulutusta ja fyysisestä riippuvuudesta aiheutuva absolutismi toisistaan.


Jos elämässä alkoholi ottaa enemmän kuin antaa, on hyvä hetki kyseenalaistaa kriittisesti omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, tilanteita, syitä, triggereitä, seurauksia ja ylipäänsä länsimaalaista ja suomalaista alkoholikulttuuria, joka pitkälti normalisoi ja glorifioi (humalahakuista) juomista.


On OK detoxata 30 päivää, lopettaa tupakointi, mutta mitä jos haluat lopettaa alkoholin juomisen?


Kun alkaa uusi vuosi, uusi kuukausi, tai uusi maanantai, moni päättää ottaa elämälle uuden suunnan ja lopettaa jonkun huonoista tavoistaan. Lopetetaan tupakointi ja siirrytään kuivin suin tipattomalle. Harvemmin kukaan kyseenalaistaa, kun joku lähtee muuttamaan elämäntapojaan terveyssyistä. Lisätään lautaselle enemmän salaattia, tehdään vihersmoothieja, rauhoitetaan mieltä joogaamalla ja käydään salilla kohottamassa kuntoa.


Kun joku ilmoittaa lopettaneensa tupakoinnin, moni varmasti kehuu päätöstä fiksuksi. Entä jos lopetat kohtuukäyttäjänä alkoholin juomisen? "Kyllä sä voit yhden lasin skoolata! Oletko raskaana, onko sulla antibioottikuuri? Ei kai sulla vain ole ongelmia? Miksi et ota?" Kukaan tuskin kyseenalaistaa toisen päätöstä lopettaa sauhuttelua tai tarjoa tupakoinnin lopettaneelle yhtä tupakkaa, koska kyllä aina voi sen yhden ottaa. Kenenkään ei siis pitäisi kyseenalaistaa toisen päätöstä muuttaa tapojaan ja etsiä sille perusteluita.


Tupakoinnista on helppo syyttää nikotiinia. Alkoholin juomisesta taas ajatellaan, että se on jokaisen oma valinta, vaikka todellisuudessa alkoholi on hyvin addiktoivaa, niin sosiaalisesti kuin fyysisestikin.


Alkoholia nauttivat eivät halua syyttää alkoholia mistään ja kyseenalaistaa omia tottumuksia. Sen takia alkoholia vähentänyt saattaa joutua perustelemaan muille valintaansa, jolloin muut ajattelevat, että alkoholista pidättäytymisellä on oltava jokin vakava syy. Vaikka todellisuudessa alkoholin vähentämisellä halutaan juurikin muuttaa omaa elämää terveellisempään suuntaan. You don't have to hit rock bottom to quit! -on ilmiön yksi ydinajatuksista.

Se, että valitsee raittiimman elämän, ei tarkoita sitä, että olisi parempi kuin muut. Se tarkoittaa sitä, että menee kohti sitä, mikä on parasta itselle.


Mitä hyötyä sober curious -kokeilulla voi olla omassa elämässä


Suuri osa alkoholin käyttäjistä on kohtuukäyttäjiä. Jos tiedostaa, ettei alkoholi vaikuta negatiivisesti omaan elämään, niin good for you! Jos et ole oikein koskaan juonut, niin even better! Kohtuukäyttäjälle sober curious -kokeilu voi kuitenkin avata oven positiivisiin muutoksiin. Tulet tietoisemmaksi valinnoistasi, etkä vain tee asioita sokeasti vanhojen tottumuksien pohjalta ja juo autopilotilla. Tarkoituksena ei ole tuomita alkoholia tai sen käyttäjiä, vaan lähestyä omia tapoja uudesta näkökulmasta.


Sober curious -ilmiötä ei kuitenkaan kannata käyttää tekosyynä juomiseen, mikäli se on pakonomaista ja apua vaativaa. Ilmiöllä on kuitenkin suurempi positiivinen vaikutus kuin se, että se vaarantaisi joidenkin ihmisten toipumista riippuvuudesta. Syyn juomiseen voi löytää mistä tahansa. Tämän sukupolven nuorilla ilmiö kuitenkin saattaa esimerkiksi vähentää kiinnostusta edes aloittaa alkoholin juominen ja se voi vaikuttaa positiivisesti kohtuukäyttäjien elämänlaatuun.


Sober curious -ilmiö toimii hyvänä keskustelun avaajana ja alkoholiin liittyvien stigmojen poistattajana. Ilmiö on hyvä lähestymistapa, kun haluat muuttaa elämäntapojasi ja tehdä tietoisia valintoja alkoholinkäytön suhteen.


Terveys on elämän suurin rikkaus ja omilla valinnoilla omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta. Utelias suhtautuminen raittiuteen voi tehdä elämästä ihan oikeasti parempaa - ilman, että luovut hauskoista hetkistä, juhlista ja muistoista. Oikeastaan raitis luopuu vain alkoholista, humalasta ja krapulasta.


Sober Girls suosittelee:


Sober curious - The Blissful Sleep, Greater Focus, Limitless Presence, and Deep Connection Awaiting Us All on the Other Side of Alcohol

Kiinnostuitko aiheesta? Ota Sober Girls seurantaan myös Instagramissa @sobergirlssuomi


#SoberGirls #SoberCurious #Uteliaastiraitis

1/1
© Sober Girls Suomi. 2020. Finland.