Mikä on sober curious -ilmiö ja miksi sen suosio on kasvussa?

Päivitetty: elo 17

Ihmiset edistävät kokonaisvaltaista hyvinvointia erilaisten wellness-trendien ja -ilmiöiden innoittamana. Hyvä, merkityksellinen elämä koostuu fyysisestä, sosiaalisesta, henkisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Nyt trendaava sober curious -ilmiö kannustaa kyseenalaistamaan ja tiedostamaan omia alkoholiin liittyviä tottumuksia.

Suomalaisessa juomakulttuurissa alkoholi kuuluu niin arkeen kuin juhlaan. Humalahakuisuutta ei häpeillä, yksin kotona juomisellekin on oma terminsä, kalsarikännit. Alkoholi yhdistää ihmisiä, se tekee sosiaaliseksi ja kuka nyt hauskuudesta haluaisi jäädä paitsi. Pelkkää iloa ja hyvää mieltä siis lukuun ottamatta krapulaa.


Vai onko kuitenkaan? Vaikka alkoholi nostattaa tunnelmaa, se on myös yksi eniten riippuvuutta aiheuttavista aineista maailmassa laittomien huumeiden joukossa. Alkoholin liiallinen käyttö ja humalahakuinen juominen ovat riskitekijöitä ja ne aiheuttavat yllättävän paljon erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä terveyshaittoja. Kostean illan jälkeen podetaan krapulaa ja darra-ahdistusta, ehkä tiedostamattakin miten haitallisia oikeastaan kova humala ja krapula ovat elimistölle.


Juomisesta monesti ajatellaan hyvin mustavalkoisesti. Jos juot, olet joko kohtuukäyttäjä ja käytät alkoholia satunnaisesti ongelmitta. Tai sitten olet alkoholista riippuvainen tai raitistunut absolutisti. Näiden ääripäiden väliin kuitenkin mahtuu liuta ihmisiä, jotka eivät koe fyysistä riippuvuutta alkoholiin. Harmaalla alueella liikkuvat kuitenkin tiedostavat, että alkoholi aiheuttaa jonkinlaisia haittoja elämässä, esimerkiksi alkoholikiloja, motivaation puutetta, väsymystä, epäsäännöllistä unirytmiä, huonoa unenlaatua, ahdistuneisuutta, päänsärkyä tai jotain muuta ei toivottua asiaa.


Ihmisiä, jotka ovat tietoisesti lopettaneet juomisen omasta tahdosta syystä tai toisesta, on varmasti ollut aina. Alkoholin juominen vähenee nuorilla sukupolvilla, mutta raittius ei välttämättä ole vain wellness-trendi. Ihmiset puhuvat nykyään aiheesta avoimemmin myös somessa ja näyttävät, että elämä on hauskaa ja onnellista ilmankin alkoholia, mikä saa muut kokeileemaan raittiutta myös. Omaehtoisen raittiuden stigmaa voi yrittää rikkoa juurikin avaamalla asiaa sober curious -ilmiön avulla, "kokeilin raittiutta uteliaisuudesta."

Sober curious -käsitteen on kehittänyt kirjailija Ruby Warrington. Käsitteellä pyritään kuvaamaan oman alkoholin kulutuksen kyseenalaistamista ja vähentämistä omasta tahdosta, usein terveyssyistä. Sober curious -ilmiötä voidaan pitää lähestymistapana, kokeiluna tai mentaliteettina suhtautua raittiuteen uteliaasti. Käsitteellä halutaan erottaa omasta tahdosta tapahtuva päätös vähentää alkoholinkulutusta ja fyysisestä riippuvuudesta aiheutuva absolutismi toisistaan.


Jos elämässä alkoholi ottaa enemmän kuin antaa, on hyvä hetki kyseenalaistaa kriittisesti omia alkoholiin liittyviä tottumuksia, tilanteita, syitä, triggereitä, seurauksia ja ylipäänsä länsimaalaista ja suomalaista alkoholikulttuuria, joka pitkälti normalisoi ja glorifioi (humalahakuista) juomista.


On OK detoxata 30 päivää, lopettaa tupakointi, mutta mitä jos haluat lopettaa alkoholin juomisen?


Kun alkaa uusi vuosi, uusi kuukausi, tai uusi maanantai, moni päättää ottaa elämälle uuden suunnan ja lopettaa jonkun huonoista tavoistaan. Lopetetaan tupakointi ja siirrytään kuivin suin tipattomalle. Harvemmin kukaan kyseenalaistaa, kun joku lähtee muuttamaan elämäntapojaan terveyssyistä. Lisätään lautaselle enemmän salaattia, tehdään vihersmoothieja, rauhoitetaan mieltä joogaamalla ja käydään salilla kohottamassa kuntoa.


Kun joku ilmoittaa lopettaneensa tupakoinnin, moni varmasti kehuu päätöstä fiksuksi. Entä jos lopetat kohtuukäyttäjänä alkoholin juomisen? "Kyllä sä voit yhden lasin skoolata! Oletko raskaana, onko sulla antibioottikuuri? Ei kai sulla vain ole ongelmia? Miksi et ota?" Kukaan tuskin kyseenalaistaa toisen päätöstä lopettaa sauhuttelua tai tarjoa tupakoinnin lopettaneelle yhtä tupakkaa, koska kyllä aina voi sen yhden ottaa. Kenenkään ei siis pitäisi kyseenalaistaa toisen päätöstä muuttaa tapojaan ja etsiä sille perusteluita.


Tupakoinnista on helppo syyttää nikotiinia. Alkoholin juomisesta taas ajatellaan, että se on jokaisen oma valinta, vaikka todellisuudessa alkoholi on hyvin addiktoivaa, niin sosiaalisesti kuin fyysisestikin.


Alkoholia nauttivat eivät halua syyttää alkoholia mistään ja kyseenalaistaa omia tottumuksia. Sen takia alkoholia vähentänyt saattaa joutua perustelemaan muille valintaansa, jolloin muut ajattelevat, että alkoholista pidättäytymisellä on oltava jokin vakava syy. Vaikka todellisuudessa alkoholin vähentämisellä halutaan juurikin muuttaa omaa elämää terveellisempään suuntaan. You don't have to hit rock bottom to quit! -on ilmiön yksi ydinajatuksista.

Se, että valitsee raittiimman elämän, ei tarkoita sitä, että olisi parempi kuin muut. Se tarkoittaa sitä, että menee kohti sitä, mikä on parasta itselle.


Mitä hyötyä sober curious -kokeilulla voi olla omassa elämässä


Suuri osa alkoholin käyttäjistä on kohtuukäyttäjiä. Jos tiedostaa, ettei alkoholi vaikuta negatiivisesti omaan elämään, niin good for you! Jos et ole oikein koskaan juonut, niin even better! Kohtuukäyttäjälle sober curious -kokeilu voi kuitenkin avata oven positiivisiin muutoksiin. Tulet tietoisemmaksi valinnoistasi, etkä vain tee asioita sokeasti vanhojen tottumuksien pohjalta ja juo autopilotilla. Tarkoituksena ei ole tuomita alkoholia tai sen käyttäjiä, vaan lähestyä omia tapoja uudesta näkökulmasta.


Sober curious -ilmiötä ei kuitenkaan kannata käyttää tekosyynä juomiseen, mikäli se on pakonomaista ja apua vaativaa. Ilmiöllä on kuitenkin suurempi positiivinen vaikutus kuin se, että se vaarantaisi joidenkin ihmisten toipumista riippuvuudesta. Syyn juomiseen voi löytää mistä tahansa. Tämän sukupolven nuorilla ilmiö kuitenkin saattaa esimerkiksi vähentää kiinnostusta edes aloittaa alkoholin juominen ja se voi vaikuttaa positiivisesti kohtuukäyttäjien elämänlaatuun.


Sober curious -ilmiö toimii hyvänä keskustelun avaajana ja alkoholiin liittyvien stigmojen poistattajana. Ilmiö on hyvä lähestymistapa, kun haluat muuttaa elämäntapojasi ja tehdä tietoisia valintoja alkoholinkäytön suhteen.


Terveys on elämän suurin rikkaus ja omilla valinnoilla omasta hyvinvoinnista voi pitää huolta. Utelias suhtautuminen raittiuteen voi tehdä elämästä ihan oikeasti parempaa - ilman, että luovut hauskoista hetkistä, juhlista ja muistoista. Oikeastaan raitis luopuu vain alkoholista, humalasta ja krapulasta.


Sober Girls suosittelee:


Sober curious - The Blissful Sleep, Greater Focus, Limitless Presence, and Deep Connection Awaiting Us All on the Other Side of Alcohol

Kiinnostuitko aiheesta? Ota Sober Girls seurantaan myös Instagramissa @sobergirlssuomi


#SoberGirls #SoberCurious #Uteliaastiraitis

1/1

Sober Girls on hyvän mielen sivusto mimmeille, jotka haluavat elää täyttä elämää ja löytää selkeämmän elämän taian.

Liity sähköpostilistalle! Uusimmat blogit suoraan sähköpostiin.
© Sober Girls Suomi. 2020. Finland.